Blebukser er en fælles betegnelse for den vandtætte del af et blesystem.

Blebukser er en fælles betegnelse for den vandtætte del af et blesystem

Der fås mange forskellige blebukser, men på samme måde som stofbleerne kan de inddeles i nogle få kategorier:

  • Faconsyede blebukser - blebukser der er syet i facon som en ble og som lukkes foran eller i siderne med velcro eller trykknapper.
  • Overtræksblebukser - blebukser med "underbuksefacon" der trækkes over den sugende stofble.

PUL-blebukser - som regel faconsyede og gode til dagsbrug

Faconsyede blebukser er som regel af den tynde slags med en PUL-belægning. Det er en tynd og stærk vandtæt belægning, der giver en fleksibel blebuks, der ikke fylder alverden.

De tynde blebukser kan bruges over alle faconsyede stofbleer, og nogle prefolds. De er rimeligt nette og fylder ikke så meget over bagen. Det gør at der heller er ikke en masse ekstra stof der kan dække, hvis du vælger at bruge de gammeldags firkantede stofbleer eller nogle typer af bindebleer og prefolds. Sorry, der kom en masse stofble-ord, der måske lige kræver en forklaring.

Se mere om de forskellige stofble-typer HER!

Det er vigtigt at en blebuks dækker hele den sugende del af stofbleen. Der må altså ikke stikke noget stof ud ved benene eller taljen, da det kan trække væde med ud i tøjet. Så sørg for et tæt "fit" så bleen slutter til uden dog at stramme.

Fordelene ved en PUL-blebuks frem for uld:

  • Den er tyndere og fylder ikke så meget under tøjet.
  • Den giver bedre bevægelighed for barnet, når der skal tumles.

Du kan under din stofble-søgen støde på ord som wrap, shell og cover - det er alle engelske ord for de tynde blebukser.

Du kan i øvrigt læse mere om PUL som materiale HER!

Og vil du læse lidt om velcro vs. trykknap-lukning - KLIK HER!

Uld er gudernes gave til menneskeheden - det er jeg helt overbevist om 🙂 Til blebukser er uld uforligneligt - det lyder måske lidt underligt, at uld-blebukser er vandtætte, for man kan jo ligefrem se hullerne i strikken. Men den er god nok - du kan jo selv prøve det af. Det der gør uldblebukser tætte og superskønne er uldens unikke opbygning - godt hjulpet af uldens eget naturlige fedtstof lanolin. Du kan læse meget mere om uld som materiale HER. Uldblebukser er som regel af overtræks-blebukse-typen - men der findes nogle få faconsyede modeller bl.a. fra Puppi, Popolini og Disana. De faconsyede uld blebukser bruges på samme måde og til samme typer af stofbleer som de tynde PUL-blebukser.

Overtræksblebukserne kan bruges til alle typer og modeller af stofbleer - jeg har endog strikket uldblebukser, der skulle bruges over en engangsble, der ikke kunne holde tæt. Men de uldne overtræksblebukser kan rumme utroligt meget. De er som regel strikkede, hvilket gør dem meget fleksible. Og så går de dejligt langt op i taljen og ud på benene, så der ikke er risiko for, at der stikker stofsnipper ud og trækker væde ud i tøjet.

Fordelene ved uld frem for PUL:

  • Uld er mere åndbart og er derfor godt til nat
  • Uld skal sjældent vaskes, det er som regel nok at lufte ulden (så sørger lanolinen for at rengøre ulden)

Ofte vil du nok støde på ordene longies og shorties i forbindelse med uldne blebukser. Det betyder, at de har henholdsvis lange og korte ben, mere mystisk er det såmænd ikke. Et andet engelsk ord er soaker, der også betyder uld-blebuks.
Fleece-blebukser - hvis du ikke er til hverken uld eller PUL

Blebukser i polyester-fleece er egentlig lidt oversete, og der er ikke ret mange producenter der laver dem. De er som regel af overtrækstypen, som de uldne og kan derfor bruges til stort set alle typer af stofbleer.

Fleece er et syntetisk materiale, lavet af 100% polyester. Det er blødt mod huden og tørrer dejligt hurtigt efter vask.

Fordelene ved fleece-blebukser:

  • De er åndbare
  • De tørrer hurtigt
  • De er et godt alternativ, hvis dit barn døjer med at bruge uld til om natten