Man kan godt blive lidt forvirret - men det er ikke det samme og det er ikke ligemeget hvordan du bruger det.
- Mikrofiber må ikke bruges ind mod huden - kun i f.eks. en lommeble hvor det er lukket inde. Mikrofiber suger utroligt meget og det kan udtørre barnets hud. På den måde er det lidt i familie med de kemiske superabsorberende stoffer i engangsbleer, dog ikke helt så slemme.
- Fleece derimod må gerne være inderst mod huden. Fleece absorberer ikke, men lader væden trænge igennem, mens den selv stadig føles tør. Derfor kaldes fleeceindlæg også StayDry-indlæg.
To syntestiske materialer med modsat-rettede egenskaber.
Og det er som sagt vigtigt, at du kender forskellen. Her til højre er f.eks. et BumGenius Flip Staydry-indlæg. På den ene side er det glat (fleece) og på den anden side er det frottéagtigt (mikrofiber). Her skal den glatte side være ind mod huden og den riflede ud mod blebuksen.
På billedet øverst ser du tværsnit af hhv. en mikrofiber og en bomuldsfiber - og som du kan se har mikrofiberen masser af overflade.
Mikrofiber er også det materiale, du kan få de der supereffektive rengøringsklude i, det hænger lidt fast i udtørrede fingre og er i det hele taget ikke rart at røre ved. Mikrofiber-stoffet er vævet, så det har en stor overflade f.eks. med løkker som på en meget tæt frotté, og selve fibren er formet, så den også har en stor overflade - se billedet af tværsnittet af en mikrofiber og en bomuldsfiber her til højre. Og jo mere overflade, jo mere sugeevne.
Fleece - eller mikrofleece, som det også forvirrende nok kaldes - er blødt og rart at røre ved, og det hænger ikke ved når du har udtørrede hænder. Fleece er glattere og har ikke den "løkkede" overflade.
Lidt om mikrofiber
Mikrofiber er lavet af ultratynde fibre og er altid syntetisk (eller blandet med syntetiske fibre), ofte lavet af akryl, polyester eller nylon. Fibrene er 60-100 gange tyndere end et hår og kun ca. 1/20 af en silkefiber, som er den tyndeste lange naturfiber, man ellers bruger til tekstiler.
Mikrofiber suger godt og er derfor brugt meget til sugende indlæg i stofbleer. Mikrofiber MÅ IKKE komme direkte på huden, så det er oftest brugt til lommebleer, hvor det er lukket inde. Du kan dog også finde boostere og AIO-stofbleer med mikrofiber - men igen er det ikke med mikrofiberen ind mod huden.
Grunden til at mikrofiber-stoffet ikke må bruges ind mod huden er, at det suger så meget, at det kan udtørre baby´s hud. Men bare det at der er et lag fleece eller velour imellem, er heldigvis nok til at det ikke generer. Nogle oplever, at det ikke er noget problem, det er lidt afhængig af hvor sart dit barns hud er.
Fordele ved mikrofiber i stofbleer:
- det suger rigtig godt
- og det tørrer forholdsvis hurtigt
Og lidt om fleece og staydry-effekt
Fleece har ikke nogen synderligt sugende effekt, så det nytter ikke noget at booste stofbleen med en stak fleeceindlæg. Men det har en anden og måske lige så vigtig egenskab, og det er at det lader væden trænge igennem til de underliggende lag - mens overfladen stadig kan føles relativt tør.
Andre ord for fleece med stofble-forbindelser er suede, staydry indlæg og mikrofleece.
Fleece er lavet af polyester, og det bliver mere og mere almindeligt at lave recycled fleece af f.eks. gamle plastflasker. På den måde kan et syntetisk materiale gå hen og blive helt bæredygtigt :-). At man så ikke burde bruge så mange plastflasker i det hele taget, er jo så en helt anden historie...